Voedselhub

13 december 2023

In samenwerking met het Huis van Compassie, de Voedselsurplus en Plan_A zet de Voedselhub zich in tegen voedselverspilling in en rondom Nijmegen. Het project is in september 2023 gestart en wordt gerund vanuit de locatie van het Huis van Compassie op de Vlietstraat 22.

De missie van de Voedselhub is duidelijk en krachtig:

  • voedselverspilling tegengaan,
  • gezond voedsel toegankelijk maken voor iedereen, en
  • duurzaam menselijk potentieel ontwikkelen door kansen te bieden aan mensen in een kwetsbare positie.

Het Huis van Compassie is de kartrekker in dit project en levert de vrijwilligers en het menselijke kapitaal. De Voedselsurplus heeft expertise in het opzetten van dit soort initiatieven en levert het intellectuele kapitaal. Plan_A verleend gratis de ruimte waar de koelcel van de VoedselHub staat.

‘We halen overgebleven voedingsmiddelen op bij onder andere lokale stadstuinderijen, biologische boerderijen en supermarkten en zorgen dat ze een goede bestemming krijgen bij buurthuizen of wijkcentra. Per week worden hiermee al zo’n 300 maaltijden ondersteund, zo krijgen de meest kwetsbare buurtbewoners toegang tot (h)eerlijke, gezonde, vaak biologische producten, geven we inmiddels al aan 14 mensen een kans om werkervaring op te doen en voorkomen we tegelijkertijd voedselverspilling. We doen dit met steun van de gemeente Nijmegen, stichting Doen en de Rabobank.’

Op dit moment wordt er samengewerkt met zeven verschillende leveranciers, namelijk: van nature, Brodijnen, Herenboerderij Lingezegen, Gordon’s Spoor, Wasdom, Coop Tooropstraat en Waalwortel.

De voedselkratten die worden samengesteld, worden gedoneerd aan elf sociale restaurants zoals: Huis van Compassie (buurtmaaltijd, Angels, Verschilmakers, SNOV), Zelfregiecentrum, Tuin tot Bord De Schakel en ‘t Hert, Wijkfabriek, Oma’s Soep, AZC Malden, Gezellig Nijmegen, Blikvanger, Onder de Bomen, Byzantijn, Soepie doen Grootstal en Goshamadeed.

Met ondersteuning van 14 enthousiaste vrijwilligers onder leiding van Gwendolyn Verburg wordt er met veel plezier en passie gewerkt aan dit project. Van het ophalen van de boxen, tot het uitschrijven van recepten met de (soms ongebruikelijke) ingrediënten. Alle vrijwilligers hebben een eigen motivatie om mee te werken aan dit belangrijke project.

Ben je nieuwsgierig of wil je meer te weten komen over de VoedselHub, neem gerust contact met ons op via: [email protected]  of bel 06-43509716