Het Huis van Compassie en de Diaconie van de Protestantse Gemeente Nijmegen hebben samen het initiatief genomen om nieuw leven te blazen in de werkgroep ‘Fairtrade gemeente’ die sinds maart 2016 in de stad actief is. Dit vanuit de gedachten dat we met onze manier van consumeren een verschil kunnen maken voor anderen. De komende tijd zetten we graag Nijmegenaren en Nijmeegse ondernemingen en organisaties in het zonnetje die zich hiervoor inzetten, we onderzoeken wat hun drijfveren zijn en hoe ze hier vorm aan geven. We lanceren binnenkort een website waarop we initiatieven rond Fairtrade gaan vieren. Ook zullen we een aantal activiteiten opzetten om mensen in aanraking te laten komen met Fairtrade. Vandaag een interview met twee dames die een steentje willen bijdragen aan een betere wereld. Wil van Laarhoven is 96 jaar en Dorise van Driel 23 jaar.
Fairtrade kopen
We hebben bij Wil afgesproken. Terwijl ik aanbel kijk ik naar het briefje naast de bel: “Even geduld alstublieft”. Ja, ik kan me voorstellen dat een vrouw van 96 best even de tijd nodig heeft om naar de deur te komen. Het duurt inderdaad eventjes, maar vanaf het moment dat ik Wil zie weet ik dat ik op bezoek ben bij een jonge geest. Al snel raken we samen in gesprek. Hoewel er een groot verschil aan levenservaring tussen de dames zit, hebben ze vooral veel gemeen. Zowel Wil als Dorise kopen Fairtrade. Dat is toch wel het minste wat je kunt doen, vinden beide dames. “Dat je weet dat de boeren die jouw thee of koffie hebben gemaakt er een eerlijke prijs voor hebben gekregen” zegt Dorise, lid van de werkgroep Fairtrade Gemeente Nijmegen. Het is tegenwoordig ook zo makkelijk, Fairtrade is in alle supermarkten beschikbaar. Fairtrade is een mooie concrete manier om met je consumentisme bij te dragen aan een betere wereld.
“Ik probeer bewust te leven, niet voor de vuist”
Ik vraag Wil waar haar drijfveren vandaan komen: “Ik probeer bewust te leven, niet voor de vuist. Het zijn kleine dingen zoals Fairtrade die het doen. Of zorgen voor je naasten. Het is belangrijker om goed voor de buurt te zijn, dan om naar de kerk te gaan. Maar voor mij kan het niet zonder elkaar”. Wil vertelt lachend het verhaal hoe ze in Heseveld kwam wonen: “Ik wilde niet gezien worden als een weggelopen non”. Wil was net na 17 jaar uit het klooster getreden, toen ze in Nijmegen kwam wonen. “Ik heb veel aandacht gegeven aan mijn buren. En nu ontvang ik die aandacht terug. Nu ik zelf wat minder kan. Omdat je er voor elkaar bent.” Dorise kiest voor Fairtrade omdat ze wil omzien naar de aarde: “Ik kijk het liefst om naar alle wezens op de aarde: de planten, mensen én dieren. Dat zie ik terug in dit keurmerk. Onze normen zijn ook vervaagd, scheefgegroeid. Hoe kunnen we verwachten voor €2 euro een pak van 500 gram koffie te kunnen kopen zonder dat mensen daaronder moeten lijden”. Maar ook Dorise doet meer dan Fairtrade kopen.
“Het zijn de kleine dingen die het doen”
Er ontstaat een mooi gesprek tussen beide dames over hoe je met kleine acties in je leven bij kan dragen. Dit vanuit de gedachte dat kleine druppels uiteindelijk een plas maken. Dat het de kleine dingen zijn die het doen. Samen spreken we over kleding: koop je eerlijk, tweedehands of besluit je juist minder kleding te kopen? We concluderen dat minder eigenlijk het beste is. Maar dat een balans ook belangrijk is. Wil is gek op de spreuk “Leg jezelf een gezonde discipline op, maar wees daarbij lief voor jezelf”. Ze heeft deze spreuk in huis hangen. Dorise herkent dit en verwijst naar het boek van Charlie Mackesy “De jongen, de mol, de vos en het paard” waarin staat “Lief voor jezelf zijn, is één van de allerliefste dingen die je kunt doen”. Dit is duidelijk een thema dat leeft bij zowel Wil als Dorise. Dat als je bezig bent met bijdragen, je soms ook te veel kan eisen. Van je omgeving én van jezelf. “En dan is zo’n artikel waarvoor we nu geïnterviewd worden juist mooi,” zegt Wil. “Door met elkaar in gesprek te gaan over wat we mogen bijdragen als mensen op deze aarde, maken we samen al een verschil”.
Inspiratie
En zo sluiten we het gesprek af. Ik vertrek vol inspiratie. Dorise, met haar enthousiaste toewijding die ze weet te combineren met veel kennis over dit onderwerp. En Wil, die met al haar levensjaren nog zo gepassioneerd gelooft dat we allen bij kunnen dragen aan een betere wereld. Bijzonder hoor!
De afgelopen jaren gingen veel organisaties en ondernemers Fairtrade producten verkopen en promoten en Nijmegenaren werden via media en publieke activiteiten gestimuleerd om ook Fairtrade te denken en te kopen. Deze beweging willen wij blijven stimuleren, uitbreiden en vieren. Wil je meer informatie of op de hoogte blijven van onze activiteiten? Of wil je een bijdrage leveren? Neem contact op met Melissa Cooke melissa@huisvancompassienijmegen.nl
door Melissa Cooke