Maatjesproject ‘Vluchtelingen Vooruit’

16 september 2021

Mustafa en Boi zijn net voor de zomer gekoppeld in het kader van het maatjesproject ‘Vluchtelingen Vooruit’ van het Huis van Compassie. Door hun verhaal te delen geven we jullie een inkijkje in het project.

Taal en cultuur
Op de bank bij Boi thuis vertellen Mustafa en Boi over hun maatjesschap. De sfeer is ontspannen. ‘We zijn eigenlijk nog weinig met de taal bezig’ geven ze lachend toe.

Boi leert een beetje Arabisch van Mustafa, Mustafa Nederlands en gebarentaal van Boi. Maar ze communiceren vooral nog in het Engels. Om echt contact te kunnen maken. En dat is duidelijk gebeurd. Het gaat veel over interculturele verschillen en over het gebruik van taal. Over bijvoorbeeld hoe ze in Syrië de leeftijden anders tellen dan in Nederland. ‘In Syrië zeggen we dat mijn zoon 8 jaar is (bezig in zijn achtste levensjaar), maar in Nederland zeggen ze dat hij 7 is’. Er gaat voor beiden een wereld open in dit contact.

Samen integreren
Samen hebben ze in de zomer zich als vrijwilliger ingezet bij de bouwweek waar hun zoons aan deel namen. Boi woont nu twee jaar in Brakkenstein, Mustafa 11 maanden. ‘Tijdens zo’n activiteit voelt het alsof we samen integreren in deze wijk’ vertelt Boi. Hoe meer mensen je in de wijk kent, hoe meer je je er thuis gaat voelen natuurlijk.

Maatjes
En wat willen ze nog met elkaar ondernemen? Tot nu toe hebben ze vooral veel met elkaar gekletst. Ze lachen allebei. Ze willen gaan fietsen, wandelen… en misschien zelfs wat hardlopen om de ‘corona’ kilo’s eraf te krijgen . En natuurlijk zullen ze steeds meer Nederlands gaan praten met elkaar. Mustafa volgt de inburgering op het ROC en vindt de aanvulling van een maatje fijn om steeds meer Nederlands in de praktijk te kunnen oefenen.

Heb je ook interesse om een maatje te worden om iemand wegwijs te maken in Nijmegen en de Nederlandse taal te kunnen oefenen? Neem dan contact op met Melissa Cooke [email protected] of 06-51839893.