25 februari: Podiumgesprek over oud en jong

11 februari 2019

Huis van Compassie, Augustijns Centrum de Boskapel, Raad voor Levensbeschouwing Religie Nijmegen en Vincent de Paul Center organiseren drie keer per jaar een Podiumgesprek. Deze keer in (samenwerking met) de Studentenkerk en het zal gaan over het toepassen van de Gulden Regel. Hoe werken oud en jong aan vrede.

Tijdens dit Podiumgesprek willen we vanuit verschillende leeftijden en achtergronden elkaar uitdagen om stelling te nemen over hoe kunnen we vredig samenleven. Wat verbindt ons en wat verwijdert ons van elkaar. Hoe kunnen we elkaar ontmoeten, elkaar verrijken of elkaar aanspreken op woorden of gedrag. Dit gebeurt door middel van het spel ‘Over de streep.’

Jan Jaap van Oosterzee, hoofd Public Affairs van PAX, zal een korte inleiding verzorgen. Al meer dan twintig jaar zet hij zich onvermoeibaar in om vrede te bevorderen, waarbij vooral het Midden-Oosten zijn interesse heeft. Zijn passie voor vrede begon al vroeg; hij groeide op met de ideeën van Martin Luther King en Martin Buber. Later nam hij deel aan de campagne tegen kernwapens, een strijd waarvoor PAX vorig jaar werd beloond met de Nobelprijs voor de Vrede. Religie is voor van Oosterzee daarbij een belangrijke inspiratiebron.

Het Campuskoor Veel stemmig zal zingen en deelnemen aan het gesprek en de interactie tijdens het spel `Over de streep´. Jan Jaap zal op de uitspraken en stellingen reflecteren.
Eva Martens, studentenpastor zal deze avond begeleiden. Er is een tolk aanwezig om de Engelse woorden in het Nederlands te vertalen.

Zie de flyer en een kort filmpje met Karen Armstrong (de uitdraagster van de Compassiegedachte/ de Gulden Regel. Karen heeft in 2013 het Huis
van Compassie geopend): https://www.youtube.com/watch?v=DgH1yGv0xR4. Het is een onderdeel van het programma Het Vermoeden en geeft een duidelijke uitleg.

Voor een nadere kennismaking met Jan Jaap van Oosterzee, zie een interview met hem in Het Vermoeden: https://www.youtube.com/watch?v=aSzJwhc3eH0  of https://tvblik.nl/het-vermoeden/jan-jaap-van-oosterzee (uitzending van 23 september 2018)

maandag 25 februari
20.00 – 22.00 uur
Studentenkerk, Erasmuslaan 9a, Nijmegen
Kosten € 5,- of naar vermogen of op vertoon van de studentenpas