Verslag van Soepie doen over Vluchtelingenkamp Lesbos

28 mei 2018

19 april was het weer Soepie Doen in het Huis van Compassie. Iedereen is dan van harte welkom om een soepje te komen eten. Er wordt steeds door een andere vrijwilliger een soep gekookt. Deze keer had Mary een heerlijke Sudanese linzensoep gemaakt, bereid in haar eigen soepmachine.

Het is een gezellige drukte in de keuken, al snel staat de hele keuken vol mensen. Met een diverse groep mensen schuiven we aan tafel, om de soep te nuttigen. Naast het soep eten hebben we ook altijd een moment van bezinning of ontspanning d.m.v. een activiteit of een korte presentatie.

Deze keer vertelde stagiaire Thirza over haar reis naar Lesbos tijdens de kerstvakantie:

Op het mooie eiland Lesbos verblijven op dit moment duizenden vluchtelingen in zeer slechte humanitaire omstandigheden. In verschillende opvangkampen een daarvan is Moria kamp.
Moria kamp was voorheen detentiecentrum die oorspronkelijk geschikt was voor 2000 mensen, hier’’ overleven’’, nu meer dan 6000 mensen.
Stank, nauwelijks sanitaire voorzieningen, meerdere families in een tent, eenzijdig en weinig voedsel. Geeft een beknopte impressie weer van de situatie daar op dit moment. Dat alles maakt het leven erg zwaar voor de vluchtelingen die daar verblijven. Daarnaast neemt elke vluchteling zijn eigen traumatische verhaal mee.

De vluchtelingen die in kamp Moria verblijven komen uit verschillende landen en zijn gevlucht door verschillende redenen. Ze komen onder andere uit  Syrië, Iran, Irak, en Afrika.

Door de Turkijedeal is de doorstroom naar een veilig land om een toekomst op te bouwen enorm afgenomen. Dit maakt dat de hoop op een goede, veilige toekomst sterk afneemt.

Een glimlach, geduld en een respectvol antwoord op de duizend vragen die leven. Kan een gevoel van mens zijn geven aan de vluchtelingen. Als vrijwilliger kan je laten zien dat oog voor hen hebt en dat je hen het allerbeste gunt. De verschillende organisaties die op het kamp werkzaam zijn bieden noodhulp door zoveel mogelijk te voorzien van de eerste levensbehoeften.

Voor sommige van onze gasten van Soepie Doen was dit een verhaal wat helemaal niet zover van hun bed staat. Hier en daar vertelde een gast over zijn eigen ervaring als ‘’vluchteling’’.

Tenslotte zijn er zoveel vluchtelingen, maar laten we vooral niet vergeten dat het zoveel mensen zijn.