26 januari: filmavond ‘Stranger in Paradise’

9 januari 2018

We laten dit seizoen weer vier films zien die er volgens ons toe doen. Films met een hart en een ziel en met diepgang; films die uitnodigen tot uitwisseling van gedachten. Na de films is er daarom gelegenheid met elkaar in gesprek te gaan, in een ontspannen sfeer. Het nagesprek wordt geleid door Riekie Dunnewind. We nodigen u 26 januari graag uit voor Stranger in Paradise

Stranger in Paradise
Nederland 2016. Documentaire van Guido Hendrikx

In een klaslokaal in Sicilië, vlak achter de muren van fort Europa, krijgen net gearriveerde migranten les van een leraar (acteur Valentijn Dhaenens ). Op het snijvlak van documentaire en fictie onderzoekt Stranger in Paradise de machtsverhouding tussen Europa en vluchtelingen.

Europa krijgt gestalte in een leraar die zijn klas van migranten meezuigt in zijn vertwijfeling. Een aan het immorele grenzend pleidooi, een door schuldgevoel bewogen welkomstwoord en het in beleid gegoten compromis daartussen: Stranger in Paradise is een nietsontziend filmessay over de mechanismen waarmee Europa het geluksverlangen van de vluchteling te lijf gaat.

Na afloop van de film is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan, in een ontspannen sfeer en onder het genot van een drankje.

Aanvang: 19.45 uur, inloop 19.30 uur Toegangsprijs 7,- of naar draagkracht. Inclusief koffie en drankje. Aanmelding is niet nodig. Nadere informatie: [email protected] of 024-3228480 en vraag naar Pieter Poels.

Thema van de filmcyclus in 2017-2018 : “De Ander”
Het is hoogst noodzakelijk dat mensen zich weer meer gaan verbinden met anderen. We over de schutting van onze buren kijken. Ons verdiepen in een ander. Anderen leren zien. Bruggen slaan. Verschillen tussen mensen benoemen, vooroordelen aangaan, discussie durven aangaan. Respect hebben voor anders zijn. Anders durven zijn.

Op vrijdag 23 maart vertonen we de laatste film in deze cylcus: Tokyo Story.