Expositie over deserteurs in Huis van Compassie

16 mei 2017

Van 8 mei t/m 30 juni is in Het Huis van Compassie een indrukwekkende tentoonstelling te zien van foto’s en brieven van dienstweigeraars en deserteurs uit de tijd van Hitler-Duitsland. Een verhaal over jonge mannen (vooral uit Polen en Wit-Rusland) die weigerden om executies van onschuldige burgers uit te voeren. Deze principiële houding moesten zij met de dood bekopen.

De conservator van de Friedensbibliothek-Antikriegsmuseum in Berlijn Brandenburg begon in 1990 – samen met een twintigtal medewerkers – een speurtocht naar de vergeten geschiedenis van deze Duitsers. Uit vergeelde familiealbums kwamen foto’s en (laatste) brieven tevoorschijn, waaruit een beklemmende tentoonstelling werd samengesteld. Geschiedenissen, die in het ene geval getuigden van een intense geestelijke worsteling en in het andere geval van een bijna naïeve eenvoud. Soms was het lastig om het materiaal in handen te krijgen. De familie wilde er dan niet aan herinnerd worden, dat een van hen als dienstweigeraar terechtgesteld was.

De expositie wordt uitgebracht door het Museum voor Vrede en Geweldloosheid, dat nauwe banden onderhoudt met de Friedensbibliothek-Antikriegsmuseum. Eén van de vele ‘Peace museums’ die er in de wereld zijn.

Bezoektijden
U kunt de tentoonstelling op maandag t/m donderdag van 9.00 – 17.00 bezoeken (graag een telefoontje van tevoren, de ruimte is soms bezet voor andere doeleinden)

Gratis rondleiding
Voor scholen en andere geïnteresseerden worden gratis rondleidingen gegeven. Neem voor meer informatie hierover contact op met Anthoon Budel (van de Vredeskoffer): 06-48391146.

Voor algemene info kunt u ook bellen met: Pieter Poels (Huis van Compassie) 06 – 4205 6809 of Hein van der Kroon (Vredesmuseum) 020 – 668 18 68 of 020 – 66 55 333.

We danken het Fonds Vredesprojecten en de Vredeskoffer voor hun bereidheid om deze expositie te helpen financieren.