Straatkoffie, een initiatief van Nijmegen stad van Compassie

18 mei 2017

Op verschillende plekken wordt sinds kort het project Straatkoffie van Nijmegen Stad van Compassie uitgevoerd. Bewoners van een straat maken onder het genot van een kopje koffie of thee nader kennis met elkaar. Lijkt jou dit ook wel wat? Je kunt met onze hulp vanuit je eigen organisatie een Straatkoffie organiseren.

Wat is Straatkoffie?
Bewoners van een straat maken onder het genot van een kopje koffie of thee nader kennis met elkaar. Dit is het idee achter Straatkoffie! Enige dagen tevoren worden er flyers verspreid (in de brievenbussen van de straat). Op de dag zelf wordt nog bij alle bewoners aangebeld om hen uit te nodigen.

Zelf Straatkoffie organiseren?
Wanneer je zelf, vanuit je eigen organisatie, Straatkoffie wil organiseren voor je straat of kantoor, dan kunnen we dat faciliteren. Neem daartoe dan contact op met Pieter Poels via [email protected]

Twee ervaringen van deelnemers aan Straatkoffie:

  • Op 13 april was de eerste keer dat we Straatkoffie organiseerden aan het Knollenpad bij de Hatertseweg. Bewoners gingen samen koffie drinken en konden flyers meenemen van activiteiten in de buurt. Er waren zo’n 15 buurtbewoners die enthousiast reageerden op het initiatief, dat georganiseerd werd door Devieer, Talis, Tandem, en Huis van Compassie. Woningcorporatie Talis had als verrassing voor de bewoners bloembakken meegenomen en bloembollen, die zij aan hen balkon konden hangen. Op 31 mei is de volgende Straatkoffie aan het Knollenpad.
  • Vrijdag 12 mei was de Anjelierenweg in de wijk Wolfskuil aan de beurt. Even deur-aan-deur aanbellen en mensen persoonlijk uitnodigen. Mensen reageerden belangstellend en uiteindelijk is het een koffiemoment geworden met elf bewoners uit de straat. Het gesprek gaat vanzelf. Het zijn voor een deel mensen die elkaar al kennen. Er wordt gevraagd naar de laatste nieuwtjes, de kroegen van vroeger komen even aan bod evenals het gebrek aan activiteiten in en voor de straat. Het koffie-uurtje eindigt organisch. Iemand moet de macaroni gaan afmaken. Kennelijk een teken voor de rest om ook huiswaarts te keren. Ondertussen is de toezegging al gedaan: “de volgende keer helpen we mee en zorgen we ervoor dat er veel meer mensen komen.”Er komt zeker binnenkort een volgende keer en we gaan het samen doen.
    Deze straatkoffie was een cadeautje aan de Anjelierenweg van Bij Bosshardt en De Wijkfabriek. De volgende straatkoffie wordt een cadeau van straatbewoners aan de straat met hulp van Bij Bosshardt en De Wijkfabriek.