Huis van Compassie loopt Walk of Wisdom

5 december 2016

walk-of-wisdom-pioniersrouteDe Walk of Wisdom is een wandelroute van 136 kilometer rondom Nijmegen over heuvels, door bossen en cultuurlandschappen, langs rivieren, langs alle mooie plekjes die het Rijk van Nijmegen tot zo’n prachtige omgeving maken. Velen hebben die route, met zijn start en finish in onze Stevenskerk, al gelopen, velen gaan nog volgen. Ook vanuit het Huis van Compassie hebben we besloten om de route te lopen.

Natuurlijk in vele verschillende etappes, die een middag bestrijken, zo’n 10 tot 14 km per keer. Steeds gaan we op woensdagmiddag op pad en volgen de aanwijsbordjes van Walk of Wisdom. Het lijkt een beetje op een engeltje. Misschien heeft u ze wel eens gezien wanneer u in de omgeving van Nijmegen door de natuur wandelde.

We regelen vervoer naar de plek waar we de vorige keer gebleven waren, lopen een stuk en worden dan weer met de auto opgehaald. Een paar mensen van het bestuur vormen de kern van de groep en steeds sluiten weer anderen uit de doelgroepen van het Huis van Compassie erbij aan. Zo liep ik afgelopen woensdag met een dakloze, een ex-dakloze en een vluchteling. Je zou ook kunnen zeggen, met een fanatieke NEC aanhanger, een filosoof en een hardloper. Een bijzonder gezelschap, terwijl ik een tijdje opliep met de ‘filosoof’ (citaat, toen we ons verwonderden over iets moois in de natuur: Het is lachen met die God, hoe die alles zo precies in elkaar heeft gezet.) liepen achter ons de hardcore NEC-er en de Eritrese vluchteling te proberen om elkaar met een mix van Engels, Nederlands en gebarentaal te verstaan.

Zeker niet alledaags, voor mij niet, maar ook voor hen niet. Zo’n kleinschalige ontmoeting tussen mensen van heel verschillende achtergrond is precies de bedoeling van de activiteiten van het Huis van Compassie. Bij de maaltijden proberen we te bereiken dat kwetsbare mensen uit de verschillende doelgroepen en mensen die daarvoor openstaan elkaar ontmoeten. Met elkaar eten is bij uitstek een goede mogelijkheid om elkaar van mens tot mens te ‘zien’. Bij het klussenteam zetten uitgeprocedeerde vluchtelingen zich in om voor mensen die dat niet zelf kunnen klusjes in huis te doen. Ook weer een positieve ervaring van mensen in onze wijk met een uitgeprocedeerde vluchteling, die ze anders niet zo snel over de vloer zouden krijgen. Een gesprekskring van vluchtelingen en niet-vluchtelingen over de diepere dingen van het leven is een ander voorbeeld.

Wist u trouwens dat iedereen zich kan inschrijven voor een ‘walk of wisdom’ door een startpakket te bestellen. Je bepaalt zelf datum, thema en tempo van je tocht. Zie www. http://walkofwisdom.org/. Men organiseert ook regelmatig vertrekceremonies voor pelgrims.

Maar over al dat soort praktische zaken ging het niet, afgelopen woensdag in de bossen van het Reichswald, het ging over het wel en wee van een dakloze, een ex-dakloze een vluchteling en een diaconaal predikant, uitgewisseld in een prachtig landschap. Voor ieder een rijke ervaring.

Paul Oosterhoff, voorzitter Huis van Compassie