27 september: ‘Vredesbruggen’ Ontmoeten en verbinden

25 augustus 2015

Vredesweek 2015 - Ontmoeten en verbindenIedereen wil in vrede leven, maar misverstanden, vooroordelen of onbegrip maken soms dat we anderen als vreemd of zelfs bedreigend ervaren. Daarom organiseren het Huis van Compassie en de Raad voor Levensbeschouwing en Religie een ontmoetingsmiddag in het kader van de Vredesweek, onder de noemer ‘Vredesbruggen’.

Een middag waarin we elkaar tegemoet kunnen komen en in die ontmoeting kunnen ervaren wat ons bindt, ondanks eventuele verschillen. Dat doen we op zondagmiddag 27 september in het Huis van Compassie.

Vredesbruggen
We kunnen allemaal een brug slaan naar ‘de ander’. Door elkaar een hand te reiken, door met elkaar in gesprek te gaan, maar vooral door naar elkaar te luisteren. Op 27 september is er gelegenheid om mensen met verschillende (religieuze en culturele) achtergronden te ontmoeten. Door samen te eten, samen aan kunst te werken, samen naar muziek of een gedicht te luisteren en vooral door samen in gesprek te gaan, leren we elkaar beter kennen en begrijpen.

We beginnen de middag met een gezamenlijke lunch met hapjes uit verschillende hoeken van de wereld. Het programma zal deels in groepen (workshops) zijn en deels plenair. Voor het inhoudelijke programma kunt u kiezen tussen een kunstworkshop o.l.v. Masoud Rahaee of ontmoeting in gesprekken over Compassie en Omgaan met verschillen o.l.v. Madelinde Krantz en Julia van Wel. De middag is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is welkom.

Programma

 • vanaf 12.00 uur: Ontvangst met koffie/thee
 • 12.30 – 12.45 uur: Openingswoord en gedicht Frouke Arns, stadsdichteres
 • 12.45 – 13.30 uur: Gezamenlijke lunch met hapjes uit verschillende delen van de wereld
 • 13.45 – 14.45 uur: 1e deel inhoudelijk programma (keuze tussen Kunstworkshop o.l.v. Masoud Rahaee of Ontmoeting in gesprek o.l.v. Julia van Wel en Madelinde Krantz)
 • 14.45 – 15.00 uur: Pauze met Klezmermuziek door Mark en Samuel Golub
 • 15.00 – 16.00 uur: 2e deel inhoudelijk programma (vervolg kunstworkshop Masoud en wisseling van de gespreksgroepen)
 • 16.00 – 16.15 uur: Onderlinge uitwisseling/ontmoeting
 • 16.15 – 17.00 uur: Sfeervolle afronding met:
  – Terugkoppeling van de middag door Marion Wierda, voorzitter RLRN
  – Kaarsenceremonie door Henk Smaling
  – Symbolische afsluiting met uitdelen vredesvlamdoor Paul Oosterhoff, Huis  van Compassie
  – Vredeslied door Nijmeegs troubadour Mark Schilders
 • Gelegenheid tot napraten tot 17.30 uur


Vredesvlam doorgeven
Op 27 september vieren we, als afronding van de Vredesweek, de vrede met elkaar, maar we zullen ook met een boodschap naar huis gaan. Samen met de pelgrims van de Vlamloop (zoals de Walk of Wisdom deze week heet) sluiten we met de Wereldvredesvlam de Vredesweek af.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden voor deze middag via [email protected]. Geeft u s.v.p. daarbij aan of u kiest voor deelname aan de kunstworkshop of voor ontmoeting in gesprekken.

Organisatie:  Raad voor Levensbeschouwing en Religie Nijmegen & Huis van Compassie
Tijd:                Zondag 27 september, 12.30 tot 17.00 uur
Locatie:          Huis van Compassie, Groenestraat 170, Nijmegen