27 maart: KIJK MAAR filmavond met ‘Il Postino’

2 maart 2015

Il Postino uitsnedeWe laten dit seizoen in het Huis van Compassie vier films zien die er volgens ons toe doen. Films met een hart en een ziel en met diepgang; films die uitnodigen tot uitwisseling van gedachten. Na de films is er daarom ook gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan, in een ontspannen sfeer en onder het genot van een drankje. Het nagesprek wordt geleid door Kees Waardenburg. Vrijdag 27 maart vertonen we Il Postino.

Il Postino
Italië / Frankrijk / België
Drama / Romantiek
108 minuten

geregisseerd door Michael Radford
met Massimo Troisi, Phillipe Noiret en Maria Grazia Cucinotta

De schuchtere visserszoon Mario (Troisi) woont op het eiland waar dichter Pablo Neruda (Noiret) zijn toevlucht zoekt. De eilandbewoners reageren enthousiast op Neruda’s komst en onthalen hem als een ware volksheld. Als het plaatselijke postkantoor de stapels brieven voor Neruda niet meer kan verwerken, krijgt Mario de eervolle taak om de brieven te bezorgen. Elke dag fietst de trouwe Mario naar het afgelegen huis van Neruda. Het valt de postbezorger op dat de stapels brieven bijna uitsluitend van vrouwen afkomstig zijn. Hij denkt dat Neruda voor vrouwen aantrekkelijk is vanwege zijn poëzie en daarom vraagt Mario hem op een dag hoe hij dichter kan worden. Neruda reageert aanvankelijk koel en afstandelijk, maar Mario blijft doorvragen. Gaandeweg groeien de twee tegenpolen naar elkaar toe.

Huis van Compassie, Groenestraat 170 in Nijmegen
Vrijdag 27 maart
Aanvang: 19.45 uur, inloop 19.30 uur
Toegangsprijs: 7 euro (inclusief koffie en drankje) Gereduceerd tarief in overleg.
Aanmelding is niet nodig.
Nadere informatie: [email protected] of 024-3228480

Op deze website kunt u ook het verslag lezen van de vorige filmavond, toen wij Alles van Waarde vertoonden.

Twee berichten van onze redactie voor degenen die de laatste keer de documentaire Alles van Waarde (Frans Bromet) hebben gezien:

 • De directeur de heer Knigge (die niet meer precies wist hoeveel de bouwkosten waren) is door het bestuur van het ROC op staande voet ontslagen. Hij wordt niet vervolgd, volgens de berichten in de krant omdat hij de wet niet heeft overtreden en daarmee zich gehouden heeft aan de rechtsregels van onze rechtstaat.
  Als wij in deze spiegel kijken zien wij dus ook onszelf als staatsburger.
  Misschien begint compassie wel met kritische zelfreflectie.
 • Weggegooid geld
  Zoals Frans Bromet al had voorspeld
  Er wordt slordig omgesprongen met ons belasting geld
  In Leiden bouwde men een ROC, megalomaan, ongehoord
  Daarbij alleen gestoord
  door een documentairemaker


FILMS IN HET HUIS VAN COMPASSIE: H
oe je kijkt maakt uit wat je ziet. Samen met anderen zie je zelf meer.

Daarvoor is nodig:

 • films die te denken geven
 • gestructureerd nagesprek

Volgende filmdatum: 12 juni – After Life