Verslag Open mic avond vrijdag 9 januari

1 februari 2015

open mic dec 2014Een nieuw jaar, veel nieuwe gezichten op deze eerste open mic avond van dit jaar. Ondanks het regenachtige weer was er een goede opkomst. Het publiek was van alle leeftijden. Twee Syrische gezinnen met jonge kinderen werden welkom geheten.

Het eerste optreden was dat van Thomas. Over Thomas is het interessant te vertellen dat hij naast hoornist ook nog bergbeklimmer en bomenzager is. Thomas speelt hoorn in orkesten. Op deze avond wilde hij solo muziek maken en improviseren. Daarbij maakte hij gebruik van een zogenaamde looping pedal. Deze maakte het mogelijk dat hij met een melodie die hij gespeeld had en die opgenomen was, muzikaal in dialoog ging. Een interessant effect. De hoornsolo riep herinneringen op aan de jacht.

Hierna betrad Joke het podium om ons een Afrikaans sprookje te vertellen. Een verhaal met veel verwikkelingen waarin figureerden een wijze, een koning, zijn vrouw en een ring die kwijt raakt en uiteindelijk weer teruggevonden wordt.

Vervolgens was er het optreden van Shahrazad. Zij is een Syrisch meisje van 9 jaar. Met haar lied over de liefde wist zij het publiek een spontaan geklap te ontlokken. Daarna zong Hanan, een Koerdisch meisje van 5 jaar een Turks liedje. Dit oosterse intermezzo werd afgesloten door May, een Syrische vrouw, die 2 melancholieke liederen zong.

Intussen is de huisdichter Anton Budel gearriveerd en draagt een stuk van hemzelf en een gedicht van Rutger Kopland met de titel ,,Verder” voor. ,,Gedenken en goede voornemens” is de titel van de overweging van Anton Budel, waarin o.a. stil gestaan wordt bij goede voornemens en wat daar zoal bij komt kijken, het liefdesvermogen in ons mensen en daarmee samenhangend onbaatzuchtigheid en samenwerking. (Teksten van Anton Budel zijn te vinden op www.lalucas.nl)

Hierna volgde een optreden van Hendrik-Jan, Niek en de al genoemde Thomas, klassiek gitaar, mondharp en hoorn dus. Op deze avond speelden zij voor het eerst samen. In het eerste stuk wordt in de toonsoort f geïmproviseerd. In het tweede stuk speelt Niek mondharmonica. Daarna verlaat Thomas het podium.

De avond wordt afgesloten met een korte muzikale rondreis door Niek (mondharmonica) en Hendrik-Jan (klassiek gitaar). Tijdens deze rondreis komt eerst Nederland aan bod. Daarna België met een instrumentale versie van Ne me quitte pas van Jacques Brel. Vervolgens een lied uit een Braziliaanse film. Daarna een terugblik op het afgelopen jaar uit Argentinië: Evocación. Als laatste werd er een Amerikaans lied uit de jaren ’30 gespeeld: All of me. Dat was de afsluiting van een bonte en gevarieerde avond. Een goed begin van het nieuwe jaar.